© Rootsville.eu

Nothing in Rambling (UK)
tiltle: Live at Bush Hall (EP)
music: Blues
release date: october 04, 2024
info artist: Nothing in Rambling


© Rootsville 2024


Sister Suzie en Andy Twyman hadden de keuze uit de meer dan 200 nummers die op de conto staan van 'Memphis Minnie' en zo werd het dan 'Nothing in Rambling' welk ze ook verkozen als bandnaam.

Als blues liefhebber zit de naam 'Memphis Minnie' uiteraard in ons geheugen gegrift. Geboren als Lizzie Douglas was de carrière van Memphis Minnie uitgespreidt over drie decennia. Over haar plaats van geboorte bestaan nog steeds twijfels maar toen ze samen met haar ouders op jeugdige leeftijd verhuisde richting Tennessee kreeg ze zo ook later de nickname van 'Memphis Minnie' toebedeelt.

Al op haar 10de levensjaar leerde ze al banjo spelen en ook gitaar waardoor ze zo al op jonge leeftijd op feestjes kwam te spelen onder de naam 'Kid Douglas' want het waren Minnie's ouders die haar de naam Kid gaven. Door het weglopen van huis zag ze zich van haar onderhoud te voorzien door het spelen op straat wat ze zo goed als gans haar tienerjaren bleef doen. Na te werken als sidekick in het circus bij de Ringling Brothers keerde ze terug richting Beale straat met als gevolg ook een donkere pagina in haar bestaan.

Later verhuisde samen met haar 2de echtgenoot en mandoline speler Kansas Joe McCoy richting New York waar ze onder de naam 'Kansas Joe and Memphis Minnie' bij Colombia Records nummers begonnen op te nemen. In de mid 30-tiger jaren kwam 'Memphis Minnie' te werken onder producer Lester Melrose en na het wat heen verhuizen tussen enkele platen maatschappijen werd haar vaste bestemming toch weer Chicago maar eindigde haar carrière dan weer in Memphis waar ze op 6 augustus 1973 overleed aan een hartaanval. 'Memphis Minnie' kreeg ook de bijnaam 'First Lady Of The Blues'.

Het zijn Susan Simms AKA Sister Suzie en gitarist Andy Twyman die als 'Nothing in Rambling' de geschiedenis van deze 'Memphis Minnie' met de EP 'Live in Bush Hall' weer tot leven komen te wekken. Vorig jaar was collega Marcel al getuige toen Sister Suzie met 'A Trip Trough The Live Of Memphis Minnie' in 'Jazzcentrum Vlaanderen Dendermonde' te gast was (concert report). Sister Suzie bij ons meer bekend als een onwaarschijnlijke rhythm 'n blues sensatie is een true believer van Memphis Minnie. Haar kompaan Andy Twyman is een bekende Britse OMB met een unieke mix van soulvolle bluesmuziek met rauwe boogie, comedy, cabaret en rock and roll.

Deze EP opent met met de track 'Nothing In Rambling' en werd in 1940 opgenomen samen met Little Son Joe. Het album betreft live opnamen in de 'Bush Hall' te Londen waardoor je echt de beleving kan genieten van destijds en hoe Memphis Minnie het bracht. 'In My Girlish Days' werd in 1941 geschreven door diezelfde Little Son Joe waarna we van 'Me and My Chauffeur Blues' kunnen genieten, een song die werd gecomponeerd in 1941 en tot het bekendere werk behoort van Lizzie.

'Soul Of A Man' is van origine een gospel blues uit 1930 van Blind Willie Johnson en zo ook later uitgebracht door Memphis Minnie en ook door Bessie Smith. 'Keep On Goin'' kan je ook terugvinden op her verzamelalbum van Memphis Minnie dat werd uit gegeven in 1989 en een collectie van nummers betreft van 1931 tussen 1941. Later verscheen deze verzameling ook nog eens in 2015.

'Stranger Blues' werd geschreven in 1921 door Sippie Wallace die gehuisvest was bij 'Akey Records' waar ook Memphis Minnie in het begin van haar carrière werd ondergebracht. Afsluiter is Minnie's 'Kissing in The Dark' een nummer dat je ook wel kan horen gebracht door Tuba Skinny wanneer je door 'Bourbon Street' in 'The Big Easy' komt te slenteren. Wij hebben alvast genoten van de flashback naar Memphis Minnie met deze 'Nothing In Rambling' AKA Sister Suzie en Andy Twyman.

tracks:

01 Nothing In Rambling
02
Girlish Days
03 Me and My Chauffeur Blues
04 Soul of A Man
05 Keep On Going
06 Stranger Blues
07 Kissing in the Dark